Van Timmerbedrijf Veens tot Veens Kozijnen

In 11 foto’s door 60 jaar vooruitstrevend vakmanschap
1961: In een stal op de Bredestraat wordt Veens kozijnen opgericht.
Theo Veens richt Timmerbedrijf Veens op
In 1961 richtte Theo Veens, na het behalen van zijn timmermans- en aannemersdiploma, Timmerbedrijf Veens op. Hij kocht een woning op de Bredestraat te Herveld met daaraan grenzend een stal, waar de eerste producties van start gingen.
1966: Door Veens gemaakte houten spanten liggen klaar voor transport.
1976: Theo Veens met de nieuwe vierzijdige schaafmachine.
Veens werd al snel een gevestigde naam voor vakmanschap en vooruitstrevendheid op het gebied van houtbewerking. 10 jaar na de oprichting produceerde Timmerbedrijf Veens haar eerste draaikiepsysteem, waarmee ze een van de koplopers vormde binnen de Nederlandse timmerfabrikanten. Ook introduceerde Theo al in de jaren ’70 een vierzijdige schaafmachine in zijn fabriek. Voorheen werd gebruik gemaakt van zowel de vlakbank als de vandiktebank om het hout te schaven, maar met deze nieuwe machine kon dat in één keer worden gedaan.
1976: Zoon Jos (rechts) legt de eerste steen van de nieuwe hal.
Er volgden verschillende uitbreidingen. In 1976 werd een grote hal toegevoegd. In 1986 kwam er ook ruimte voor een spuiterij. Weer tien jaar later kwam er een grote houtloods bij. De stal van 80 m² werd zo door de jaren heen een ruime timmerfabriek van 2300 m².
1986: Er wordt volop gebouwd aan de spuiterij.
1997: Jos neemt het bedrijf van zijn vader over.
Na 35 jaar neemt Jos het bedrijf over
In 1994 gaat zoon Jos, na de vakscholen voor Hout en Meubilering in Rotterdam en voor Vakbekwaamheid Timmerfabrikant in Utrecht, bij het bedrijf van zijn vader aan de slag. In 1997 volgt de overname.
2009: Uitbreiding tot een grotere spuiterij en een extra opslagruimte.
Onder leiding van Jos blijft het bedrijf zich ontwikkelen. ‘Veens is sterk in apart werk’ schrijft de Bedrijvenkrant in 1999. Zo schaft Jos onder meer een machine aan om ook gebogen werk mee te kunnen maken. In 2009 is het tijd voor weer een uitbreiding. Timmerbedrijf Veens wordt in een nieuw jasje gestoken onder de naam Veens Kozijnen. Er komt een grotere spuiterij, en daarnaast een extra opslagruimte, zodat de kozijnen niet meer buiten hoeven te staan en de beglazing binnen geplaatst kan worden.
2013: De Window Master voltooit alle houtbewerkingen, volledig rondom het product.
Veens Kozijnen: vooruitstrevend vakmanschap
Binnen Veens Kozijnen blijft innovatie hoog in het vaandel staan. In 2012 wordt de efficiënte Flowcoat aangeschaft. Deze machine sproeit lak op zo’n wijze dat de poriën van het hout goed en gelijkmatig gevuld worden en het teveel aan verf automatisch weer wordt teruggebracht in het lakcircuit. Er is hierdoor nagenoeg geen lakverlies. In 2013 komt er nog een belangrijke toevoeging aan het bedrijf: de Windowmaster. Daar waar de verschillende houtbewerkingen aan een product voorheen ook verdeeld werden over verschillende machines, doet de Windowmaster al deze bewerkingen in één. Het opgespannen product wordt volledig rondom bewerkt. Dit leidt tot talloze voordelen als minder faalkosten, minder intern transport en minder fysieke belasting. Bovendien stelt het ons in staat om op zeer flexibelere wijze verschillende opdrachten door elkaar heen te produceren.
2014: Luchtfoto van onze ruime productiefabriek van 4000 m².
Moderne machines als deze in combinatie met ons jarenlange vakmanschap maakt dat wij alles kunnen maken op houtgebied. Op zoek naar ouderwetse schuiframen of juist moderne vouwwanden? Wij gaan de uitdaging aan. Kwaliteit, duurzaamheid, service en betrouwbaarheid zijn daarbij, van meet af aan, vanzelfsprekendheden.
2018: Ons team.

Per 1 juni 2020 heeft Jos Veens besloten meer afstand te gaan nemen van het bedrijf. Het bedrijf Veens kozijnen is overgenomen door Martinus de Bruijn en Anne de Vries. Jos Veens zal Martinus en Anne de komende tijd nog adviseren.

Deze bedrijfsovername brengt voor u als opdrachtgever geen merkbare veranderingen met zicht mee. Wij blijven het vertrouwde adres voor houten kozijnen, ramen en deuren en garanderen u de service en kwaliteit die u van Veens kozijnen gewend bent.

Voor een kennismaking of bak koffie nodigen wij u van harte uit.

Martinus de Bruijn en Anne de Vries.

Ons vakmanschap voor uw project?